Πόσο βρώμικες είναι οι ξύλινες κουτάλες; Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσουν

Πώς θα ξεχωρίσεις αν χρειάζεται να αλλάξεις την παλιά σου κουτάλα

Από Λώρα Π.

Ξύλινες κουτάλες… Δεν λείπουν από καμία ελληνική κουζίνα! Είναι εργαλείο-σύμμαχος, γιατί δεν χαράζουν τα σκεύη, αντέχουν στη ζέστη και φτιάχνουν τις καλύτερες σάλτσες. Ανοίγεις το συρτάρι, πιάνεις την αγαπημένη κουτάλα και αμέσως η μαγειρική παίρνει άλλον αέρα. Όμως, όσο απαραίτητες κι αν είναι, πολλοί αναρωτιούνται: Μήπως στη βάση τους κρύβουν… κάτι παραπάνω από αναμνήσεις; Πόσο καθαρές είναι τελικά οι ξύλινες κουτάλες και τι μπορεί να έχουν απορροφήσει μετά από τόσα φαγητά;

Αυτές οι σκέψεις βασανίζουν όσους μαγειρεύουν συχνά, αλλά και όσους θέλουν να προσέχουν την υγιεινή στην κουζίνα. Πόσο εύκολα φεύγουν τελικά τα λίπη, οι μυρωδιές και τα υπολείμματα; Και υπάρχει τρόπος να τις κρατήσεις πράγματι καθαρές και ασφαλείς για την οικογένεια;

Γιατί οι ξύλινες κουτάλες κρατάνε βρωμιές και μυρωδιές;

Το ξύλο είναι φυσικό υλικό και λειτουργεί σαν… σφουγγάρι. Απορροφά εύκολα λάδια, υγρασία, μυρωδιές και ό,τι άλλο αφήνει το φαγητό πάνω του. Όσο συχνά κι αν τις πλένεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μείνουν κρυμμένα υπολείμματα σε μικρά «νερά» ή ρωγμές της κουτάλας. Αυτά με τον καιρό χαρίζουν ανεπιθύμητες οσμές και επηρεάζουν τη γεύση στο μαγείρεμα.

Ακόμη και αν τις τρίβεις αμέσως μετά το φαγητό, το ξύλο δεν συγχωρεί τα λάδια, ειδικά αν οι κουτάλες χρησιμοποιούνται σε σάλτσες, σούπες ή γλυκά με βούτυρο. Η υγρασία που παγιδεύεται μέσα τους ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Για αυτό βλέπουμε πολλές φορές παλιές κουτάλες να έχουν μια “περασμένη” μυρωδιά, ό,τι και να κάνουμε.

Κάθε ρωγμή, κάθε χτύπημα είναι… διαδρομή για μικρόβια, αν δεν προσέξουμε. Γι’ αυτό και όσοι αγαπούν την καθαριότητα στην κουζίνα ασχολούνται ιδιαίτερα με τη σωστή φροντίδα τους.

koutales - Πόσο βρώμικες είναι οι ξύλινες κουτάλες; Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσουν

Ο μοναδικός τρόπος να καθαρίσουν σωστά οι ξύλινες κουτάλες

Η βασική αρχή είναι απλή: Να μην αργείς το πλύσιμο! Αμέσως μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα, ξέπλυνε με λίγο απαλό σαπούνι και ζεστό νερό. Μην βάζεις τις ξύλινες κουτάλες ποτέ στο πλυντήριο πιάτων. Το πολύ νερό και η θερμότητα, αλλά και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται, καταστρέφουν το ξύλο και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

Για βαθύ καθαρισμό όταν υπάρχουν μυρωδιές που δεν λένε να φύγουν, υπάρχουν φυσικές λύσεις που κάνουν θαύματα με απλά υλικά του σπιτιού:

  • Αλάτι & Λεμόνι: Πασπάλισε χοντρό αλάτι πάνω στην κουτάλα και τρίψε με μισό λεμόνι. Άσε λίγα λεπτά και ξέπλυνε καλά.
  • Μαγειρική σόδα: Μούλιασε σε νερό με λίγη σόδα για λίγα λεπτά, ξέπλυνε και στέγνωσε αμέσως.
  • Ζεματιστό νερό: Για απολύμανση, βύθισε τις κουτάλες σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και άφησέ τες να κρυώσουν φυσικά.

7 βήματα για καθαρές και άοσμες ξύλινες κουτάλες

  1. Πλύνε τις κουτάλες αμέσως μετά τη χρήση με ήπιο σαπούνι.
  2. Χρησιμοποίησε μαλακό σφουγγάρι, χωρίς τρίψιμο με μεταλλικά σύνεργα.
  3. Εξέτασε οπτικά για ρωγμές ή επίμονους λεκέδες.
  4. Για βαθύ καθαρισμό χρησιμοποίησε αλάτι, λεμόνι ή μαγειρική σόδα.
  5. Απολύμανε πού και πού σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά.
  6. Στέγνωσε αμέσως με καθαρή πετσέτα και άφησέ τες να στεγνώσουν φυσικά.
  7. Φύλαξε τις κουτάλες όρθιες ή σε ανοιχτό μέρος, μακριά από υγρασία.

Τι να προσέξει κάποιος στη χρήση και τη συντήρηση

Αν οι κουτάλες πάρουν υγρασία, καθυστέρησε το στέγνωμα ή έχουν μαύρα σημάδια, καλό είναι να τις αντικαταστήσεις. Μη ρισκάρεις μούχλα ή βακτήρια για λίγες χρήσεις παραπάνω. Επίσης, αν παρατηρήσεις βαθιές ρωγμές ή το ξύλο ξεφλουδίζει, ήρθε η ώρα για καινούργια κουτάλα.

Αποθήκευε τις κουτάλες σε ευάερο σημείο, όχι κλειδωμένες σε πλαστικές σακούλες ή ντουλαπάκια με υγρασία.

Ένας καλός κανόνας: Αν η κουτάλα αρχίσει να μυρίζει ό,τι και να κάνεις, απλά πάρε καινούργια. Μην στεναχωριέσαι! Κάθε αντικείμενο έχει την ώρα του.

Τι κρατάμε από τα παραπάνω…

  • Οι ξύλινες κουτάλες απορροφούν εύκολα λίπη και μυρωδιές.
  • Πλύσιμο αμέσως μετά τη χρήση με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό είναι το καλύτερο.
  • Αποφεύγουμε το πλυντήριο πιάτων για να μη χαλάσει το ξύλο.
  • Φυσικά υλικά όπως αλάτι, λεμόνι, μαγειρική σόδα ή βραστό νερό βοηθούν για βαθύ καθαρισμό.
  • Προσέχουμε για ρωγμές ή μυρωδιές και αντικαθιστούμε όταν χρειάζεται.
  • Η καλή συντήρηση παρατείνει τη ζωή τους και κρατά μακριά μικρόβια.