Πώς να διατηρείτε την κουζίνα καθαρή ενώ μαγειρεύετε

Κράτησε την κουζίνα σου άψογα τακτοποιημένη την ώρα του μαγειρέματος!

Από Λώρα Π.

Το μυστικό για ξέγνοιαστη και απολαυστική μαγειρική είναι μια καθαρή κουζίνα. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή υγιεινής – η καθαριότητα μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, κάνει τη διαχείριση των υλικών πιο εύκολη και κρατά τη διαδικασία του μαγειρέματος οργανωμένη, προσφέροντάς σου στο τέλος λιγότερο άγχος και λιγότερο πλύσιμο. Πάμε να δούμε, βήμα βήμα, τις συνήθειες που μεταμορφώνουν κάθε κουζίνα.

Οργάνωση πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα

Η σωστή οργάνωση πριν από κάθε συνταγή μπορεί να αλλάξει εντελώς την εμπειρία στην κουζίνα. Πρώτα, άδειασε τον πάγκο σου από άχρηστα αντικείμενα, ώστε να έχεις ελεύθερο χώρο να δουλέψεις και να μη σκοντάφτεις σε κάθε υλικό ή μπουκάλι που θα χρησιμοποιήσεις. Βγάλε όλα τα υλικά που θα χρειαστείς από το ψυγείο και τα ντουλάπια με τη μία – έτσι αποφεύγεις το πέρα-δώθε και βρίσκεις εγκαίρως αυτό που χρειάζεσαι.

Ετοίμασε τα σκεύη σου, τα μαχαίρια, τις κουτάλες και οτιδήποτε άλλο θα χρειαστεί, πλένοντας τα ή σκουπίζοντάς τα αν έχουν μείνει υπολείμματα από προηγούμενη χρήση. Αυτή η κίνηση σε βοηθά να ξεκινήσεις με καθαρή βάση και μειώνει την πιθανότητα να δημιουργηθεί χάος όσο ανεβαίνει η ένταση στην κουζίνα. Τέλος, ένα μικρό μπολ για σκουπίδια δίπλα στον πάγκο σου είναι σωτήριο – θα σε γλιτώσει από ατελείωτες διαδρομές στον κάδο.

Καθάρισμα στη διάρκεια του μαγειρέματος

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα σκεύος, αντί να το αφήνεις στον πάγκο ή να το πετάς στο νεροχύτη, αφιέρωσε δύο δευτερόλεπτα να το ξεπλύνεις ή να το σκουπίσεις επιτόπου. Αντί για ένα βουνό από πιάτα στο τέλος, κρατάς το νεροχύτη άδειο και την όρεξή σου για… φαγητό και όχι για καθαριότητα. Κάτι πολύ απλό που δουλεύει τέλεια και αναφέρει και ο Άκης Πετρετζίκης είναι το λεγόμενο “spoon rest”, δηλαδή ένα μικρό πιατάκι όπου ακουμπάς τα μαγειρικά εργαλεία μέχρι να ξαναχρειαστούν – έτσι γλιτώνεις άσκοπα λερώματα.

Επίσης, εκμεταλλεύσου τους “νεκρούς χρόνους”, π.χ. όταν βράζει το νερό ή “περιμένεις να σωθεί το φαγητό”. Εκείνη τη στιγμή, καθάρισε τον πάγκο, μάζεψε συσκευασίες και σκουπίδια, πέρασε μια βρεγμένη πετσέτα όπου χρειάζεται. Μην αφήνεις τα σκουπίδια να συσσωρεύονται – πέτα τα φλούδια ή συσκευασίες στο μπολ που έχεις ήδη ετοιμάσει.

Διαχείριση των απορριμμάτων και ανακύκλωση

Η σωστή διαχείριση σκουπιδιών διώχνει τις άβολες μυρωδιές και βοηθά στην υγιεινή της κουζίνας. Χώρισε τους οργανικούς κάδους από τα ανακυκλώσιμα και φρόντισε να τους αδειάζεις όσο πιο συχνά γίνεται, ειδικά αν μαγειρεύεις συχνά λαχανικά ή φρέσκα υλικά. Αυτό μειώνει τα μικρόβια και ταυτόχρονα συνεισφέρεις στο περιβάλλον.

Τοποθέτησε καλάθια με καπάκι ή ενσωματωμένους κάδους κάτω από τον πάγκο σου. Έτσι, δεν καταλήγεις να βλέπεις τριγύρω φλούδες και σακουλάκια.

καθάρισμα κουζίνας 3 - Πώς να διατηρείτε την κουζίνα καθαρή ενώ μαγειρεύετε

Τακτοποίηση και απολύμανση μετά το μαγείρεμα

Το τέλος του μαγειρέματος δεν είναι η λήξη της προσοχής! Καθάρισε τα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν: πάγκο, μάτια κουζίνας, λαβές ψυγείου, διακόπτες. Προσοχή ιδιαίτερη στα σφουγγάρια και στο νεροχύτη (συχνός “παράδεισος” βακτηρίων). Για τον νεροχύτη, ένα κόλπο που καταπολεμά μυρωδιές και βακτήρια είναι το εβδομαδιαίο ξέπλυμα με σόδα.

Πριν μαζέψεις τα φαγητά στο ψυγείο, καθάρισε τα δοχεία και αποθήκευσε τακτοποιημένα, αποφεύγοντας διαρροές ή υπερπλήρωση. Μια φορά την εβδομάδα, φρόντισε τις συσκευές που χρησιμοποιείς συχνά, όπως το φούρνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων (για eco-friendly αποτέλεσμα, δοκίμασε φυσικό καθαρισμό φούρνου με λεμόνι).

Η καθαρή κουζίνα κατά το μαγείρεμα δεν είναι θέμα ταλέντου αλλά συνήθειας. Με μικρές αλλαγές και σταθερά βήματα, θα έχεις πάντα ένα χώρο όπου το μαγείρεμα γίνεται πραγματική απόλαυση, χωρίς μπελάδες και περιττή κούραση μετά. Απόλαυσε περισσότερο χρόνο στη δημιουργία και λιγότερο στην… ταλαιπωρία!

καθάρισμα κουζίνας - Πώς να διατηρείτε την κουζίνα καθαρή ενώ μαγειρεύετε

Τι κρατάμε από τα παραπάνω…

  • Προετοιμασία και οργάνωση πριν το μαγείρεμα
    • Άδειασμα του πάγκου και μαζεμένα όλα τα υλικά και εργαλεία σε ένα μέρος πριν αρχίσεις.
    • Μικρό μπολ για σκουπίδια δίπλα στον πάγκο για εύκολο μάζεμα στο λεπτό.
  • Καθάρισμα και τακτοποίηση όσο μαγειρεύεις
    • Ξέπλυμα και καθάρισμα σκευών αμέσως μετά τη χρήση για λιγότερα πιάτα στο τέλος.
    • Εκμετάλλευση του χρόνου αναμονής για να σκουπίσεις, να μαζέψεις συσκευασίες και σκουπίδια.
  • Απορρίμματα και ανακύκλωση χωρίς ακαταστασία
    • Ξεχωριστοί κάδοι για οργανικά και ανακυκλώσιμα, με τακτικό άδειασμα ώστε να μην υπάρχουν μυρωδιές και μικρόβια.
    • Κάδοι με καπάκι ή συρτάρια κάτω από τον πάγκο για εύκολη πρόσβαση αλλά και διακριτική αποθήκευση.
  • Τελικό καθάρισμα αφού τελειώσεις
    • Πέρασμα πάγκου, ματιών, λαβών και διακοπτών κάθε φορά μετά το φαγητό.
    • Συχνός καθαρισμός νεροχύτη με σόδα και προσοχή στη σωστή αποθήκευση υπολειμμάτων φαγητού.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ: