Το λαχανικό που τρως λάθος και χάνει τη μισή του δύναμη

Δες πώς μια αλλαγή στη μαγειρική σου αναβαθμίζει τη διατροφή σου.

Από Λώρα Π.

Τα λαχανικά είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Φέρνουν χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά στο πιάτο μας. Πόσες φορές όμως ό,τι μαγειρεύεις με καλές προθέσεις καταλήγει να χάνει τα πολύτιμα οφέλη του; Υπάρχει ένα πολύ αγαπημένο λαχανικό που βρίσκεται συχνά στο τραπέζι, αλλά οι περισσότεροι δεν φαντάζονται πως το καταναλώνουν με λάθος τρόπο και χάνουν τη μισή του ενέργεια. Για μάντεψε: μιλάμε για το μπρόκολο.

Το λάθος που συχνά κάνουμε με τα λαχανικά: Η περίπτωση του μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι από τα πιο συνηθισμένα λαχανικά στην ελληνική κουζίνα. Οι περισσότεροι, ίσως κι εσύ, το βράζεις αρκετά πριν το φας. Ένα παραδοσιακό πιάτο το χειμώνα ή και δίπλα σε κάθε ψάρι. Το λάθος όμως που γίνεται εδώ είναι απλό: βάζοντας το μπρόκολο να βράσει σε νερό για αρκετή ώρα, χάνει πάνω από το μισό της θρεπτικής του ενέργειας. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιατί το μπρόκολο χάνει τη δύναμή του όταν το βράζουμε;

Όταν βράζεις το μπρόκολο, το νερό «ρουφάει» πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του. Πράγματα που βοηθάνε το σώμα σου, όπως βιταμίνες και φυτικά στοιχεία, χάνονται μέσα στην κατσαρόλα και πάνε… στο νεροχύτη. Το αποτέλεσμα; Το μπρόκολο καταλήγει να δίνει λιγότερα οφέλη απ’ ό,τι μπορεί. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C εξαφανίζεται εύκολα με το πολύ βράσιμο, ενώ “αδύναμα” πιάτα γεμίζουν το στομάχι χωρίς να τρέφουν πραγματικά το σώμα.

Ο σωστός τρόπος να τρως το μπρόκολο για μέγιστη ωφέλεια

Για να «κερδίσεις» ό,τι προσφέρει το μπρόκολο, καλό είναι να το ετοιμάζεις με πιο απλούς τρόπους. Ο ατμός είναι ιδανικός, γιατί κρατά περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, και το ωμό μπρόκολο σε σαλάτες δίνει όλη τη «δύναμή» του. Να τι μπορείς να κάνεις:

  • Απόφυγε το πολύ βράσιμο.
  • Προτίμησε να το αχνίσεις στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κοτσάνια.
  • Συνδύασέ το με αρωματικά όπως το λεμόνι ή το ελαιόλαδο.
  • Δοκίμασέ το ωμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια μέσα στη σαλάτα σου.

Γρήγορο tip: Το μπρόκολο στον ατμό

Για να αχνίσεις σωστά το μπρόκολο:

  1. Κόψε τα μπουκετάκια σε μέτρια κομμάτια.
  2. Βάλε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθέτησε μια βάση για ατμό.
  3. Βάλε το μπρόκολο στη βάση, κλείσε το καπάκι και άφησέ το 5-7 λεπτά.
  4. Τσέκαρε με πιρούνι αν είναι τρυφερό αλλά όχι πολύ μαλακό.

Έτσι κρατάς χρώμα, τραγανότητα και θρεπτική αξία!

steamed broccoli preparation steps - Το λαχανικό που τρως λάθος και χάνει τη μισή του δύναμη

Εύκολες ιδέες για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Το μπρόκολο μπορεί να χωρέσει παντού, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις:

  • Πρόσθεσέ το ωμό ή ελαφρώς αχνισμένο σε σαλάτες με ντοματίνια και καρότο.
  • Φτιάξε ομελέτα με μπρόκολο, πιπεριά ή τυρί φέτα.
  • Ρίξε μικρά μπουκετάκια σε ζεστή σούπα λίγο πριν τη σερβίρεις.
  • Φτιάξε σος για μακαρόνια με ψιλοκομμένο, αχνισμένο μπρόκολο και ελαιόλαδο.

Τέλος, μπορείς να περάσεις το μπρόκολο πολύ ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο.

Το μπρόκολο είναι «θησαυρός» για το πιάτο σου, μόνο αν το μαγειρέψεις σωστά. Μην αφήνεις να πάνε χαμένες οι ουσίες του με το πολύ βράσιμο. Ετοίμασέ το στον ατμό, δοκίμασέ το ωμό στις σαλάτες σου ή προσθέσέ το σε διάφορα πιάτα. Μικρές αλλαγές στην κουζίνα σου μπορούν να φέρουν μεγάλες διαφορές στην υγεία και την ευεξία σου. Δώσε στο μπρόκολο ό,τι αξίζει και νιώσε τη διαφορά!