Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν το ελαιόλαδο σου είναι ακόμα καλό; Στην ελληνική κουζίνα είναι καθημερινός θησαυρός, δίνει γεύση και φροντίδα στο πιάτο. Όμως χρειάζεται σωστή αποθήκευση. Εδώ θα δεις αν χαλάει, ποια σημάδια να κοιτάς και πώς να το κρατάς φρέσκο για περισσότερο.
Σημείο | Συμβουλή |
---|---|
Ναι, αλλοιώνεται | Ζέστη, φως και οξυγόνο το κουράζουν γρήγορα. |
Σημάδια | Άσχημη μυρωδιά, γεύση σαν κερί, θολή όψη. |
Αποθήκευση | Σκούρο γυαλί, δροσερό ντουλάπι, καλά κλειστό. |
Χρόνος | Κατανάλωση σε 6-12 μήνες μετά το άνοιγμα. |
Χαλάει πράγματι το ελαιόλαδο;
Ναι, το ελαιόλαδο μπορεί να αλλοιωθεί με τον χρόνο. Η ζέστη, το φως, το οξυγόνο και η υγρασία το επηρεάζουν. Σκέψου το σαν φέτα ψωμί εκτεθειμένη στο παράθυρο, χάνει γρήγορα την χάρη της.
Μετά το άνοιγμα, ιδανικά το χρησιμοποιείς σε 6-12 μήνες. Αν το αφήνεις στο πάσο της κουζίνας, ζεσταίνεται και αλλάζει γεύση πιο γρήγορα.
Σημάδια φθοράς
- Κακή μυρωδιά σαν κερί ή μπογιά.
- Άνοστη ή πικρή γεύση, όχι φρέσκια.
- Θολή όψη ή θαμπό χρώμα.
- Παράξενη επίγευση που μένει στο στόμα.

Τι προκαλεί την αλλοίωση;
- Ζέστη πάνω από 25°C, ειδικά δίπλα σε φούρνο.
- Έκθεση σε φως από παράθυρο ή λάμπες.
- Ανοιχτό μπουκάλι που αφήνει αέρα να μπει.
- Υγρασία κοντά σε νεροχύτη.
Πώς να αποθηκεύεις το ελαιόλαδο σωστά
- Επέλεξε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Προστατεύει από το φως.
- Βάλε το σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Σταθερή, δροσερή θερμοκρασία βοηθά πολύ.
- Κλείνε καλά μετά από κάθε χρήση. Μικρό στόμιο, λιγότερος αέρας.
- Απόφυγε το ψυγείο αν δεν θέλεις θολότητα. Αν μπει, άφησέ το να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλές πρακτικές για να κρατήσει το λάδι περισσότερο καιρό
- Αγόρασε μικρές ποσότητες που τελειώνουν γρήγορα.
- Κράτα το μακριά από εστίες θερμότητας.
- Κάνε μηνιαίο έλεγχο σε μυρωδιά και γεύση.
- Μετάγγισε από μεγάλα δοχεία σε σκούρα μικρά.
- Φύλαξε σε ράφι ντουλαπιού που δεν το βλέπει ο ήλιος.
Αποθήκευσε το ελαιόλαδο δροσερά και σκοτεινά, και θα μείνει φρέσκο για μήνες. Με λίγη προσοχή, κρατάς το άρωμά του ζωντανό. Έτσι, απολαμβάνεις πάντα την υπέροχη γεύση του.