Οι τροφές που καθυστερούν τον χρόνο και χαρίζουν λάμψη και υγεία στις γυναίκες μετά τα 40

Από Elena P.

Η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης, ειδικά για τις γυναίκες μετά τα 40. Σύμφωνα με ειδικούς, το «μυστικό της νεότητας» βρίσκεται στην κουζίνα μας, μέσα από συγκεκριμένες τροφές που θωρακίζουν την υγεία και χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα.

Η διατροφή ως κλειδί για νεανικό δέρμα

Μια ρουτίνα περιποίησης είναι σημαντική, αλλά η διατροφή έχει εξίσου καθοριστική συμβολή. Μια ειδικός στη διατροφή και στη φυσική κατάσταση, με παρουσία στα social media που απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 40, μίλησε για τις τροφές που μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου.

Η διατροφολόγος JJ Virgin εξήγησε σε βίντεο στο YouTube: «Το μυστικό για να παραμείνετε νέοι μπορείτε να το βρείτε στην κουζίνα σας. Αυτές είναι οι εννέα τροφές κατά της γήρανσης που πρέπει να τρώτε καθημερινά για να υποστηρίξετε την υγεία της επιδερμίδας σας και να διατηρήσετε μία νεανική λάμψη».

Τα ωμέγα-3 και η σημασία τους μετά τα 40

Η ειδικός τόνισε ότι τα ψάρια πρέπει να έχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα υγιεινά λιπαρά είναι σημαντικά για λαμπερό δέρμα. Τα καλά λιπαρά θα στηρίξουν τις κυτταρικές μεμβράνες, θα αποτρέψουν την ξηρότητα και θα θρέψουν την επιδερμίδα σας».

Αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Immunology, η οποία έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να βοηθήσουν σε παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Μια δεύτερη έρευνα στο Journal of Cutaneous Medicine and Surgery έδειξε ότι τα ωμέγα-3 ενισχύουν την υγεία του δέρματος, ενώ άλλη μελέτη κατέληξε ότι τα υψηλά επίπεδα τους μειώνουν τη φλεγμονή, τα επίπεδα κορτιζόλης και διατηρούν μακρύτερα τελομερή.

Η JJ εξήγησε: «Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων για να τα προστατεύουν. Όσο μικραίνουν με την ηλικία, τόσο αυξάνεται η φθορά. Η προστασία τους είναι κλειδί για τη μακροζωία».

Οι κορυφαίες τροφές που χαρίζουν αντιγηραντική δράση

  • Πρωτεΐνες
  • Ψάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Μύρτιλα
  • Μπρόκολο
  • Πράσινο τσάι
  • Κουρκουμάς
  • Καφές
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ζωμός οστών

Η ειδικός τόνισε ότι «η προστασία και η διατήρηση των τελομερών είναι μια βασική στρατηγική αντιγήρανσης». Για την ίδια, το ψάρι που ξεχωρίζει είναι ο άγριος σολομός, λόγω της ασταξανθίνης, της κόκκινης χρωστικής που του χαρίζει το ιδιαίτερο χρώμα.

Η ασταξανθίνη και τα οφέλη της

«Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση, βελτιώνει την υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας και συνδέεται με μεγαλύτερη παραγωγή αντιοξειδωτικών», είπε η ειδικός. «Επιπλέον, συμβάλλει σε υγιείς αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις, οπότε καταναλώστε καθαρά, άγρια ψάρια και ιδιαίτερα σολομό».

Για όσους δεν καταναλώνουν συχνά ψάρι, η JJ προτείνει συμπληρώματα ιχθυελαίων. «Εάν τρώτε πέντε ή περισσότερες μερίδες άγριου ψαριού την εβδομάδα, δεν θα χρειαστείτε συμπληρώματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν φτάνουμε σε αυτή την κατανάλωση».

Υγιή μαλλιά και νεανική εμφάνιση

Η διατροφή, σύμφωνα με την ειδικό, δεν συμβάλλει μόνο στη λάμψη της επιδερμίδας αλλά και στην καλή υγεία των μαλλιών, κάτι που επίσης επηρεάζει το πόσο νεανική δείχνει μια γυναίκα.