Αυτό είναι το κόλπο για να τσεκάρεις πόσο φρέσκα είναι τα αυγά σου χωρίς να τα σπάσεις

Πώς ξεχωρίζεις τα αυγά σωστά;

Από Λώρα Π.

Σχεδόν κάθε κουζίνα στην Ελλάδα έχει αυγά. Τόσο απλά, τόσο αγαπημένα και απαραίτητα είτε για ομελέτα, είτε για κέικ, είτε για μια γρήγορη μακαρονάδα. Όμως, πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν είναι φρέσκα ή ξεχασμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου; Η φρεσκάδα του αυγού δεν κάνει διαφορά μόνο στη γεύση, αλλά επηρεάζει και την ασφάλεια στο πιάτο μας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ εύκολοι τρόποι να ελέγξουμε αν τα αυγά είναι καλή ιδέα ή… κίνδυνος. Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να τα σπάσουμε καν! Το μόνο που χρειαζόμαστε βρίσκεται ήδη στα ντουλάπια μας.

Ο απλός τρόπος με το νερό: Το τεστ της βύθισης

Θα χρειαστείς ένα μπολ ή ένα μεγάλο ποτήρι με δροσερό νερό. Εδώ ξεκινά το μαγικό: ρίχνεις μέσα το αυγό και παρατηρείς τι κάνει. Μοιάζει με πείραμα στο σχολείο, αλλά λειτουργεί πάντα!

eggs2 - Αυτό είναι το κόλπο για να τσεκάρεις πόσο φρέσκα είναι τα αυγά σου χωρίς να τα σπάσεις

Τι σημαίνει η θέση του αυγού στο νερό;

  • Καθετα κάτω: Το αυγό είναι φρέσκο!
  • Λίγο σηκωμένο, αλλά όχι εντελώς όρθιο: Έχει μερικές μέρες, αλλά ακόμα τρώγεται.
  • Ολόκληρο όρθιο, ακουμπά στην μύτη: Σχετικά παλιό, καλύτερα να το αποφύγεις για ωμά φαγητά.
  • Πλέει στην επιφάνεια: Απόρριψέ το αμέσως! Το αυγό έχει χαλάσει.

Αν δεν είσαι σίγουρος, προτίμησε πάντα τη φρεσκάδα. Μην ξεχνάς ότι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης αυγών παίζει μεγάλο ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Περισσότερες οδηγίες για αποθήκευση μπορείς να βρεις εδώ: Πόσο και πώς διατηρούνται τα αβγά στο ψυγείο;

Κόλπα χωρίς σπάσιμο: Τι να προσέξεις εξωτερικά στο αυγό

Το πρώτο που παρατηρούμε είναι το κέλυφος. Υπάρχουν μερικές απλές ενδείξεις που δείχνουν πολλά:

  • Ρωγμές ή σπασίματα: Ακόμη κι αν δεν έχουν διαρροή, το αυγό μπορεί να μαζέψει μικρόβια.
  • Υγρασία στο κέλυφος ή περίεργα υπολείμματα: Απόφυγέ τα, καθώς είναι σημάδια ότι έχει «δουλέψει» ο καιρός.
  • Περίεργη ή έντονη οσμή: Έστω κι αν το αυγό δεν είναι σπασμένο, η μυρωδιά περνά έξω από το κέλυφος όταν έχει χαλάσει.
  • Ημερομηνία σφραγίσματος: Ρίξε μια ματιά. Αν το αυγό δεν έχει ημερομηνία, κράτα ένα μικρό σημειωματάριο για τις αγορές σου.

Tips για να αποφεύγεις ραγισμένα αυγά:

  • Μην τα κουνάς άσκοπα.
  • Τοποθέτησέ τα τα στην αυγοθήκη με την μύτη προς τα κάτω.
  • Μεταφορές με προσοχή! Τα αυγά είναι πιο ευαίσθητα απ’ όσο φαίνονται.

Μύθοι και αλήθειες για τη φρεσκάδα των αυγών

Λέγεται ότι το λαμπερό αυγό ή το πολύ καθαρό κέλυφος σημαίνει φρεσκάδα. Όχι πάντα! Υπάρχουν αυγά που καθαρίζονται πριν μπουν στην αγορά, όμως αυτό δεν τα κάνει απαραίτητα και φρέσκα. Επίσης, «ο ήχος» όταν τα κουνάς δεν δείχνει τίποτε. Η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος χωρίς σπάσιμο είναι το τεστ του νερού και φυσικά, η ημερομηνία παραγωγής.

Χρήσιμα έξτρα για τη διαχείριση αυγών στο σπίτι

  • Κράτα τα αυγά πάντα στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα, που αλλάζει θερμοκρασία.
  • Χρησιμοποίησέ τα πρώτα με τη παλαιότερη ημερομηνία.
  • Μην τα πλένεις πριν τα βάλεις στο ψυγείο, γιατί φθείρεται η φυσική προστασία τους.
  • Αν σπάσει κάποιο, χρησιμοποίησέ το άμεσα στη μαγειρική, ποτέ αποθήκευση.

Τι κρατάμε από τα παραπάνω…

  • Το τεστ της βύθισης με νερό είναι ο πιο εύκολος τρόπος.
  • Ελέγχουμε πάντα το κέλυφος για ρωγμές, στίγματα και έντονη οσμή.
  • Δεν εμπιστευόμαστε μύθους αλλά τις πρακτικές δοκιμές και την ημερομηνία.
  • Αποφεύγουμε τα πολύ παλιά αυγά, ειδικά αν πλέουν στο νερό.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ: