Όλοι έχουμε αγοράσει κιμά για κεφτεδάκια, μακαρόνια ή μουσακά. Συνήθως μένει λίγο παραπάνω από όσο χρειαζόμασταν, οπότε αναρωτιόμαστε: πώς θα κρατήσω τον κιμά φρέσκο χωρίς να ανησυχώ για την υγεία της οικογένειας ή τη γεύση του; Η σωστή αποθήκευση του κιμά είναι απαραίτητη για να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα ψώνια και να έχουμε γευστικό φαγητό όποτε το θέλουμε. Δες πώς μπορείς να αποθηκεύσεις τον κιμά στην κατάψυξη εύκολα και πρακτικά, με απλά υλικά που ήδη έχεις σπίτι σου.
Πώς προετοιμάζεις τον κιμά για κατάψυξη: Τι πρέπει να κάνεις πριν τον φυλάξεις
Η πρώτη κίνηση είναι να μοιράσεις τον κιμά σε μικρές μερίδες. Οι περισσότερες οικογένειες δεν χρειάζονται πάνω από 250-500γρ. τη φορά. Έτσι, κάθε φορά που θέλεις να χρησιμοποιήσεις κιμά, ξεπαγώνεις αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι, τίποτα παραπάνω.
Για να πετύχεις σωστό και ασφαλές πάγωμα, απλώσε κάθε μερίδα πλακέ μέσα σε σακουλάκι κατάψυξης με κλείσιμο zip ή, αν έχεις, σακούλα vacuum. Πίεσέ το με τα χέρια σου για να φύγει όσο περισσότερο αέρας γίνεται. Ο αέρας είναι ο λόγος που πιάνει πάγο (και κάνει τον κιμά να χάσει γεύση ή να μυρίζει περίεργα).
Γράψε πάνω στο σακουλάκι με μαρκαδόρο την ημερομηνία κατάψυξης και το είδος του κιμά (μοσχαρίσιος, κοτόπουλο, κτλ). Έτσι θα θυμάσαι πάντα πότε και τι αποθήκευσες.
Tip: Πλακέ σχήμα στο σακουλάκι σημαίνει εξοικονόμηση χώρου στην κατάψυξη και πιο γρήγορο ξεπάγωμα!

Διάρκεια και τρόπος αποθήκευσης κιμά στην κατάψυξη
Ο μοσχαρίσιος ή χοιρινός κιμάς διατηρούνται στην κατάψυξη περίπου 3-4 μήνες. Τα πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, καλύτερα να τα χρησιμοποιείς εντός 2-3 μηνών για να παραμένει τέλεια η γεύση και υφή.
Πριν αποθηκεύσεις, έλεγξε τον κιμά για περίεργη μυρωδιά ή αλλαγή χρώματος (γκρι ή σκούρο καφέ), σημάδια ότι έχει ήδη χαλάσει και δεν πρέπει να μπει στην κατάψυξη.
Αν δεις στο ξεπάγωμα αλλαγή στο χρώμα, υφή (γίνεται κολλώδης ή γλοιώδης) ή βγάζει δυσαναπλήρωτη μυρωδιά, τότε τον πετάς!
Πώς ξεπαγώνεις σωστά τον κατεψυγμένο κιμά
Το πιο ασφαλές ξεπάγωμα; Βάλε τον κιμά από το βράδυ στο ψυγείο (στη χαμηλότερη θέση, πάνω από το συρτάρι λαχανικών). Θέλει περίπου 12-24 ώρες μια μέτρια μερίδα για να ξεπαγώσει τελείως έτσι.
Απόφυγε να τον αφήσεις στον πάγκο ή σε καυτό νερό – αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για μικρόβια. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικροκύματα, σε λειτουργία αποψύξεως, αν βιάζεσαι. Φρόντισε όμως να τον μαγειρέψεις αμέσως μετά. Κιμάς που έχει ξεπαγώσει καλά δεν μπαίνει ξανά στην κατάψυξη.
Tip: Για να μειώσεις μυρωδιές από το κρέας ή άλλα τρόφιμα στην κατάψυξη, μπορείς να δοκιμάσεις ένα κόλπο από τη δημοφιλή συμβουλή για τον καφέ στην κατάψυξη.
Συμβουλές για μαγείρεμα και τι να αποφεύγεις μετά το ξεπάγωμα
- Μαγείρεψε τον κιμά αμέσως μόλις ξεπαγώσει πλήρως.
- Για κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, μπορείς να τα βάλεις απευθείας από κατάψυξη στο φούρνο ή τηγάνι, αν τα έχεις ήδη πλάσει.
- Ποτέ μην αφήνεις τον κιμά στον πάγκο να ξεπαγώσει για ώρες.
- Ποτέ μην ξαναβάζεις ωμό ή μισοξεπαγωμένο κιμά στην κατάψυξη.
- Αν έχει ήδη περίεργη μυρωδιά ή υφή αφού ξεπαγώσει, πέταξέ τον χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τι κρατάμε από τα παραπάνω…
- Χώρισε τον κιμά σε μικρές, πλακέ μερίδες για εύκολη αποθήκευση και ταχύ ξεπάγωμα.
- Προσθέτεις πάντα ετικέτα με ημερομηνία και τύπο κιμά.
- Ποτέ μην επανακαταψύχεις ωμό ή μισοξεπαγωμένο κιμά.
- Πριν τον μαγειρέψεις, έλεγξε χρώμα, μυρωδιά και υφή.