Η λεβάντα είναι από τα πιο αγαπημένα και ανθεκτικά φυτά που συναντάμε σε αυλές, κήπους και μπαλκόνια. Χαρίζει υπέροχο άρωμα, κρατά τα έντομα μακριά και δίνει χρώμα όλο το καλοκαίρι. Κι όμως, πολλοί αναρωτιούνται τι να κάνουν μόλις τελειώσει η ανθοφορία, ειδικά κάθε φθινόπωρο, με το κλάδεμα να μοιάζει γρίφος. Δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει. Παρακάτω θα βρεις απλές και πρακτικές συμβουλές που κάνουν το κλάδεμα της λεβάντας εύκολο για κάθε χέρι!
Γιατί έχει σημασία το φθινοπωρινό κλάδεμα στη λεβάντα;
Το φθινοπωρινό κλάδεμα διατηρεί τη λεβάντα συμπαγή και ζωηρή, αποφεύγοντας το “γέρικο” ξυλώδες φυτό που σπάνια βγάζει όμορφα άνθη. Κλαδεύοντας συστηματικά, βοηθάς το φυτό να ανανεώνει συνεχώς τη βλάστησή του, πετυχαίνοντας κάθε χρόνο περισσότερα και πιο αρωματικά λουλούδια.
Αν αφήσεις τη λεβάντα ακλάδευτη, θα απλωθεί και θα κάνει άχαρα, σκληρά κλαδιά. Τα άνθη της λιγοστεύουν και το φυτό χάνει το όμορφο σχήμα του. Το κλάδεμα, επίσης, απομακρύνει τα ξερά και αδύναμα μέρη, προφυλάσσοντας το φυτό από ασθένειες και κακές καιρικές συνθήκες.
Αξιοποίησε τα κλαδεμένα άνθη, φτιάχνοντας αρωματικά χώρου με υλικά από τον κήπο και δώσε στο σπίτι φυσικό άρωμα με μεράκι.

Πότε είναι η σωστή στιγμή για κλάδεμα;
Για το φθινοπωρινό κλάδεμα της λεβάντας, στόχευσε το διάστημα από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Μια ασφαλής πρακτική είναι να το κάνεις περίπου 6 εβδομάδες πριν την πρώτη σοβαρή παγωνιά της περιοχής σου. Έτσι, το φυτό έχει χρόνο να ανταποκριθεί πριν πιάσουν έντονα κρύα.
Αν δεν προλάβεις το φθινόπωρο, μπορείς να κάνεις ένα παραπάνω δυναμικό κλάδεμα την άνοιξη, μόλις η νέα βλάστηση αρχίσει να εμφανίζεται. Προτείνω ένα ελαφρύ κόψιμο το φθινόπωρο, και αν δεις ότι άφησες τμήματα που ξέφυγαν, τα “μαζεύεις” την άνοιξη.
Πρακτικό tip: Θυμήσου, όταν τα πρώτα βράδια γίνονται κρύα, ήρθε η ώρα για κλάδεμα!
5 απλά βήματα για το κλάδεμα της λεβάντας
Ακόμα κι αν είσαι αρχάριος, ακολούθησε αυτά τα βήματα για σωστή φροντίδα:
- Αναγνώρισε τη νέα βλάστηση: Βρες τα πράσινα, φρέσκα κομμάτια (και όχι το παλιό ξύλο).
- Χρησιμοποίησε καθαρά, κοφτερά ψαλίδια κλαδέματος για σωστό κόψιμο χωρίς ζημιά.
- Κόψε περίπου το 1/3 του φυτού πάνω από το ξύλο, αφήνοντας πάντα φύλλα, ποτέ τυφλό ξύλωμα.
- Δώσε σχήμα μπάλα ώστε να παραμένει συμπαγές και διακοσμητικό.
- Τα άνθη και τα φύλλα που περισσεύουν: Βάλε τα στον κομπόστ ή μάζεψε τα για σακουλάκια λεβάντας.
Απόφυγε το κόψιμο του παλιού ξύλου, γιατί η λεβάντα δύσκολα πετάει νέα βλαστάρια από εκεί.
Extra tips για φυσική φροντίδα
- Πότιζε τη λεβάντα μόνο όταν στεγνώνει καλά το χώμα.
- Κάνε λίπανση αραιά με φυσικό υλικό, όχι συχνά ούτε με χημικά.
- Φρόντισε η γλάστρα ή το παρτέρι να στραγγίζει καλά, γιατί η πολλή υγρασία βλάπτει τις ρίζες.
- Ιδανική αξιοποίηση; Τα ξερά άνθη πάνε σε σακουλάκια για την ντουλάπα, ή σε βάζα για φυσικό άρωμα.
- Μπορείς να ενισχύσεις το σπίτι σου με φυσικά εντομοαπωθητικά βότανα όπως η λεβάντα, για άρωμα και πρακτικότητα! Δες περισσότερα στην ενότητα λεβάντα: αρωματικά φυτά από τον κήπο.
Τι κρατάμε από τα παραπάνω…
- Το φθινοπωρινό κλάδεμα γίνεται συνήθως από μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Οκτωβρίου.
- Κόβουμε μόνο το πράσινο μέρος και κρατάμε το σχήμα μπάλα.
- Το ετήσιο κλάδεμα βοηθά το φυτό να ανθίζει πλούσια κάθε χρόνο και να παραμένει υγιές.
- Εκμεταλλευόμαστε τα κομμένα άνθη σε κατασκευές ή αρωματικά για το σπίτι.
- Η λεβάντα χρειάζεται λίγη φροντίδα και προτιμά απλά, φυσικά υλικά.