Το αυγολέμονο είναι το άρωμα της ελληνικής κουζίνας. Απαλό, βελούδινο, δένει σούπες και φαγητά όπως κοτόσουπα, γιουβαρλάκια και λαχανικά. Κι όμως, συχνά “κόβει” από τη ζέστη ή τη βιασύνη. Οι γιαγιάδες το αποφεύγουν με τρεις απλές κινήσεις. Υλικά λίγα και τίμια: αυγά, λεμόνι, ζωμός. Κουζίνα ζεστή, ρυθμός ήρεμος, αποτέλεσμα σταθερό.
Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου… |
---|
Ζεσταίνουμε τα αυγά σιγά σιγά με ζωμό πριν μπουν στην κατσαρόλα |
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού σταδιακά ενώ ανακατεύουμε |
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να πάρει βράση |
Φρέσκα αυγά, φρέσκο λεμόνι, συνεχές ανακάτεμα |
Πρώτη κίνηση: Ζέστανε τα αυγά σιγά σιγά με τον ζωμό
Σπάσε τα αυγά σε ένα μπολ και χτύπησέ τα καλά. Πάρε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό ζωμό. Με κουτάλι, όχι κατευθείαν με κουτάλα. Ρίξε μια κουταλιά στο μείγμα αυγών και ανακάτεψε ζωηρά. Επανάλαβε 5 με 6 φορές, μέχρι να γίνει το μείγμα χλιαρό. Τότε μόνο γύρισέ το στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Έτσι το αυγό “μαθαίνει” τη ζέστη και δεν τρομάζει. Οι γιαγιάδες το κάνουν πάντα με υπομονή, σαν να νανουρίζουν το φαγητό.
Βήματα:
- Χτύπα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
- Πρόσθεσε τον ζεστό ζωμό κουταλιά κουταλιά.
- Ανακάτευε κάθε φορά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ρίξε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, πάντα ανακατεύοντας.
Γιατί λειτουργεί αυτή η μέθοδος
Η σταδιακή θέρμανση βοηθά το αυγό να “συνηθίσει” τη ζέστη. Όπως όταν βάζεις το χέρι σε χλιαρό νερό πριν το ζεστό, έτσι και το αυγό δεν σοκάρεται. Γίνεται κρέμα, όχι κομματάκια.
Δεύτερη κίνηση: Πρόσθεσε το λεμόνι σταδιακά και με προσοχή
Ο χυμός λεμονιού είναι η ψυχή του αυγολέμονου, αλλά θέλει ηρεμία. Στύψε φρέσκο λεμόνι, σούρωσέ το από τα κουκούτσια και ξεκίνα με λίγο. Ρίξε τον χυμό στάζοντας μέσα στα χτυπημένα αυγά με τον ζωμό, ενώ ανακατεύεις. Δοκίμασε. Αν θες πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε κι άλλο, πάντα σιγά. Έτσι κρατάς τη σάλτσα απαλή.
Βήματα:
- Χτύπα αυγά με λίγο ζεστό ζωμό όπως παραπάνω.
- Ρίξε τον χυμό λεμονιού σταγόνα σταγόνα, ανακατεύοντας.
- Δοκίμασε γεύση και ρύθμισε, χωρίς υπερβολή.
Συμβουλές για την ιδανική αναλογία οξύτητας
Θέλεις γεύση που ξυπνά, όχι που “σφίγγει”. Υπολόγισε 1 με 2 λεμόνια για μια μέτρια κατσαρόλα. Ξεκίνα με λίγο, δοκίμασε και πρόσθεσε. Όπως αλατίζεις σιγά, έτσι και με το λεμόνι.
Τρίτη κίνηση: Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά με συνεχή ανακίνηση
Μόλις γυρίσει το μείγμα στην κατσαρόλα, χαμήλωσε τη φωτιά. Θέλεις γλυκιά θέρμη, όχι βράσιμο. Πάρε ξύλινη κουτάλα και ανακάτευε συνεχώς, κυκλικά, να ζεσταθεί ομοιόμορφα. Σε 2 με 3 λεπτά θα δεις τη σάλτσα να δένει, να γυαλίζει, να μοσχοβολά. Μυστικό παλιό: ηρεμία. Άφησε τον χρόνο να δουλέψει.
Βήματα:
- Βάλε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακάτευε ασταμάτητα για 2 με 3 λεπτά, χωρίς να πάρει βράση.
Επιπλέον tips για το τέλειο αυγολέμονο στο σπίτι
- Απόφυγε δυνατή φωτιά: επιστρέφει σε βράση και κόβει. Μην σταματάς το ανακάτεμα, κάνει “νερά”. Μην βάλεις όλο το λεμόνι από την αρχή, σκληραίνει τη σάλτσα.
- Φρέσκα αυγά: δίνουν καλύτερη υφή και άρωμα.
- Χλιαρά σκεύη: ζέστανε ελαφρά το μπολ για σταθερό αποτέλεσμα.
- Φρέσκο λεμόνι: όχι εμφιαλωμένος χυμός.
- Σερβίρισμα: δένει υπέροχα με ζεστή κοτόσουπα ή γιουβαρλάκια.
Όταν κρατάς αυτά τα τρία ήρεμα βήματα, το αυγολέμονο μένει λείο και λαχταριστό. Θυμίζει Κυριακή, τραπέζι στρωμένο, ατμούς που ανεβαίνουν και πρόσωπα που χαμογελούν. Η παράδοση βρίσκει θέση στο πιάτο, χωρίς άγχος και χωρίς κόψιμο.