Οι πιπεριές ταιριάζουν παντού, από δροσερές σαλάτες μέχρι γεμιστές στον φούρνο. Όταν είναι φρέσκες, χαρίζουν χρώμα, γεύση και τραγανή υφή. Το θέμα είναι να μην μαραίνονται πριν προλάβεις να τις χαρείς.
Σε αυτόν τον οδηγό θα δεις απλές μεθόδους αποθήκευσης στο ψυγείο, εκτός ψυγείου και στην κατάψυξη. Με λίγα βήματα, θα κρατήσεις τις πιπεριές σου φρέσκες, χωρίς σπατάλη και χωρίς κόπο.
Πώς να αποθηκεύσεις πιπεριές στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια
Ολόκληρες πιπεριές μένουν πιο τραγανές όταν τις φυλάς σε πλαστική σακούλα μέσα στο συρτάρι λαχανικών. Μην τις στριμώχνεις. Θέλουν λίγο χώρο για να αναπνέουν. Σκούπισε τυχόν σταγονίδια πριν μπουν στο ψυγείο, η περίσσεια υγρασία κουράζει τη φλούδα.
Για κομμένες πιπεριές, βάλε τα κομμάτια σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα με κλείσιμο zip. Στρώσε μέσα χαρτί κουζίνας. Θα κρατήσει την υγρασία ισορροπημένη και θα αποτρέψει το στέγνωμα.
Διάρκεια ζωής; Οι ολόκληρες συνήθως κρατούν έως 5 ημέρες στο ψυγείο, συχνά και λίγο παραπάνω. Οι πράσινες αντέχουν λίγο περισσότερο από τις κόκκινες ή κίτρινες. Οι κομμένες χαλάνε πιο γρήγορα, γι’ αυτό προγραμμάτισε να τις χρησιμοποιήσεις νωρίς.
Έλεγξε την επιφάνεια. Αν δεις μερικές ρυτίδες αλλά δεν υπάρχει άσχημη μυρωδιά ή μούχλα, είναι ακόμα κατάλληλες. Ίσως να μην είναι ιδανικές ωμές, όμως μπαίνουν άνετα σε σοτάρισμα, πίτες ή σάλτσες. Μικρό tip, κράτα τις πιπεριές μακριά από φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, όπως μήλα και μπανάνες. Ο αέρας τις μαλακώνει πιο γρήγορα.
Συμβουλές για ολόκληρες πιπεριές
- Πλύνε τες και στέγνωσε καλά πριν την αποθήκευση. Η στεγνή φλούδα καθυστερεί τη μούχλα.
- Κράτησε τα κοτσάνια όταν υπάρχουν. Βοηθούν να διατηρηθεί η υγρασία μέσα στον καρπό.
- Βάλε τες στο συρτάρι λαχανικών. Η ήπια υγρασία εκεί μέσα διατηρεί την τραγανότητα.
Τι να κάνεις με κομμένες πιπεριές
- Βάλε τες σε σακούλα zip με απορροφητικό χαρτί. Άλλαζε το χαρτί αν βραχεί.
- Κατανάλωσέ τες σύντομα, ιδανικά μέσα σε 2 με 3 ημέρες.
- Κόψε τες σε λωρίδες έτοιμες για μαγείρεμα. Έτσι κερδίζεις χρόνο στο καθημερινό μαγείρεμα.
Διατήρηση πιπεριών εκτός ψυγείου και στην κατάψυξη
Εκτός ψυγείου, οι πιπεριές θέλουν δροσερό σημείο, μακριά από το άμεσο φως.
- Διάλεξε δροσερή, σκιερή γωνιά, όχι δίπλα σε παράθυρο.
- Χρησιμοποίησε χάρτινη σακούλα, όχι κλειστή πλαστική.
- Διάρκεια 1 με 2 ημέρες το πολύ, ειδικά τους ζεστούς μήνες.
Κατάψυξη για μακροχρόνια φύλαξη
Για μεγαλύτερο διάστημα, η κατάψυξη είναι ο πιο πρακτικός σύμμαχος. Οι πιπεριές διατηρούν χρώμα και γεύση, έτοιμες για σούπες, πίτσες και σάλτσες.
- Πλύσιμο, καλό στέγνωμα και αφαίρεση σπόρων.
- Κόψιμο σε λωρίδες ή κύβους ανάλογα με τη χρήση.
- Άπλωσε τα κομμάτια σε ταψί, προπάγωσέ τα για 1 ώρα, μετά βάλε τα σε σακούλες κατάψυξης.
- Γράψε ημερομηνία. Κρατούν για μήνες.
- Απόψυξη στο ψυγείο για καλύτερη υφή. Ιδανικές για σούπες, σάλτσες και σοτάρισμα.

Τι κρατάμε από τα παραπάνω…
- Αποθήκευσε ολόκληρες στο ψυγείο για περίπου 5 ημέρες.
- Για κομμένες, χρησιμοποίησε αεροστεγές δοχείο με χαρτί κουζίνας.
- Κατάψυξε σε σακούλες για μήνες, έτοιμες για μαγείρεμα.
- Έλεγχε ρυτίδες, μυρωδιές και σημάδια μούχλας πριν τη χρήση.